Reprezentanții tinerilor europeni, aleși la Varna

Consiliul Tineretului din România (CTR) a participata în perioada 16 – 20 Noiembrie printr-o delegație formată din președintele Mihai Dragoș și vicepreședinta Patricia Couți, la Varna, la Adunarea Generală a Forumului European al Tineretului (European Youth Forum – YFJ), structura de reprezentare a organizațiilor internaționale de tineret active în Europa și a consiliilor naționale ale tinerilor din 40 țări. Cu această ocazie s-au stabilit prioritățile tinerilor europeni în privința strategiei europene in domeniul tineretului și planul de acțiune pentru următorii doi ani. A fost ales, de asemenea, noul Birou de Conducere al organizației și noul președinte, spaniolul Luis Alvarado Martinez. Luis provine de la organizația AEGEE – Europe și a fost vicepreședinte YFJ în mandatul care s-a încheiat, fiind responsabil cu procesul de dialog structurat și realizarea standardelor de calitate a politicilor de tineret, fiind implicat activ în relația cu instituțiile europene cu privire la programul Erasmus+, Cadrul financiar multianual și campania „Invest in Youth”.

Forumul European al Tineretului este principalul partener neguvernamental pe probleme de tineret al Consiliului Europei și al instituțiilor Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene și este consultat în toate deciziile cu impact asupra tinerilor.

Despre prioritățile viitorului mandat, Luis Alvarado Martinez, Președinte-ales al Forumului European al Tineretului a declarat: ,,În următorii doi ani Forumul European al Tineretului va fi un actor central în conturarea unor procese cheie pentru tinerii europeni, cum ar fi noua strategie europeană din domeniul tineretului, revizuirea programului Erasmus+ și programul nou de finanțare a sectorului de tineret și totodată în pregătirea implicării tinerilor în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, precum și în alegerile Europarlamentare din 2019. Așteptăm cu mare interes să lucrăm îndeaproape cu Guvernul Romaniei, prin intermediul membrului nostru –  Consiliul Tineretului din România, ca platformă legitimă a vocii tinerilor din tară, în toate procesele menționate și în special în implementarea în România a Concluziilor Consiliului Uniunii Europene cu privire la Dialogului Structurat.”

Din Biroul de Conducere al platformei europene mai fac parte în calitate de vicepreședinți Carina Autengruber și Dejan Bojanic, iar în calitate de membri Nafsika Vrettaki, Sebastiaan Rood, Tina Hocevar, Ville Majamaa, Zuzana Vaneckova, Andrea Casamenti, Kristen Aigro și Mari Stromsvag.

CTR - YFJ
Delegația CTR și președintele-ales al Forumului European al Tineretului

Conducerea aleasă va gestiona și pregătirile pentru acțiunile și prioritățile europene din perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Pe acest subiect, Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România, a declarat: „Am avut primele discuții cu noua conducere a Forumului European al Tineretului și în vederea pregătirii Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene în 2019, pentru a ne asigura că activitățile care vizează sectorul de tineret și au o dimensiune europeană vor avea într-adevăr rezultate relevante pentru tineri. Urmează să continuăm discuțiile și cu Guvernul României și celelalte țări din trio pentru a ne asigura că tinerii vor conta într-adevăr în deciziile luate la nivel european.”

Patricia Couți, vicepreședintă a Consiliului Tineretului din România responsabilă de politicile internaționale, explică impactul deciziilor la care contribuie structura de reprezentare europeană asupra tinerilor: „Deciziile europene pot însemna fonduri pentru companii care angajează tineri sau pentru înființarea de afaceri de către tineri antreprenori, posibilitatea de a studia un semestru în altă țară din Uniunea Europeană sau din țări vecine, cursuri de formare și calificare pentru cei care nu au un loc de muncă, schimburi de experiență între tineri din diferite țări și multe alte oportunități. O mare parte din legislația națională este, la rândul ei, preluată din reglementări europene. Mulți iau de bune aceste oportunități, în realitate este o competiție imensă între diferiți actori pentru a atrage mai multe resurse în domeniile lor, iar Forumul European al Tineretului este actorul neguvernamental central atunci când vine vorba de convingerea actorilor europeni de importanța investiției în tineri.”