Manifestul pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor

 

Despre Manifest

Manifestul CTR pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor este un demers menit să creeze o radiografie a participării politice a tinerilor din România, dar și direcții de acțiune, obiective și măsuri pentru îmbunătățirea acesteia, printr-un proces transparent și participativ.

Totul a început pe 12 august 2022, când am lansat versiunea inițială a Manifestului și am deschis acest proces amplu și colaborativ, care invită tinerii, ONG-urile, factorii decizionali, reprezentanți mediului academic, privat și instituțiile media, actori-cheie ai democrației și participării politice a tinerilor, să lucreze împreună pentru a dezvolta o implicare mai semnificativă a tinerilor în viața publică.

Această campanie a venit ca un răspuns la nevoia de combatere a declinului democratic, a lipsei de încredere reciprocă dintre tineri și instituțiile statului, euroscepticism și lipsa de mecanisme și practici eficiente care să asigure o participare reală a tinerilor la toate procesele decizionale. Inițiativa noastră s-a dovedit cu atât mai relevantă în contextul istoric al anului 2024, când aproape jumătate dintre votanții din toată lumea sunt chemați la urne, iar pentru prima dată avem toate cele 4 rânduri de alegeri în același an în România.

Pentru a aduce acest demers și mai aproape de comunitate, am lansat pe 2 mai 2023 Programul de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor, parte componentă a Manifestului. Împreună, acestea contribuie la eforturile comune de la nivel european pentru combaterea declinului democratic, prin apartenența la campania de revitalizare a democrației „Democrație Aici | Democrație Acum” a Consiliului Europei.

Ce propunem prin Manifest?

  1. Sporirea participării electorale și reprezentării politice a tinerilor 
  2. Participărea semnificativă a tinerilor în toate procesele decizionale și în dezvoltarea politicilor publice
  3. Formarea tinerilor în spiritul participării active la viața democratică și cultivarea valorilor europene
  4. Recunoașterea importanței ONGT-urilor și societății civile tinere în participarea tinerilor și consolidarea democrației
  5. Dezvoltarea unor politici publice care să sprijine participarea tinerilor, create și implementate printr-un proces participativ, alături de tineri

Timeline Manifest

Manifestul în cifre

0 +
Tineri Implicați
0 +
Evenimente
0 +
Participanți
0
ONG-uri
0 +
Structuri de Tineret
0 k+
Impact în Social Media