Weekend plin cu discuții pe tema accesului tinerilor la drepturi care conduc la autonomie. Conferința se mută din Cluj Napoca în București!

În urma apelului de participare lansat de Consiliul Tineretului din România, peste 25 de organizații pentru tineret și-au exprimat interesul de a participa la Conferința „Tinerii – între drepturi și autonomie”. Fie că activează în rândul elevilor, al studenților, al salariaților sau antreprenorilor, al tinerilor care fac parte din minorități etnice, religioase sau sexuale sau reprezintă organizațiile de tineret dintr-un anumit județ sau pe cele de un anumit profil din toată țara, participarea se anunță bogată și discuțiile deosebit de relevante. Persoanele doritoare se pot încă înscrie completând acest formular – accesează , locurile neocupate încă urmând să fie distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”.

Accesul tinerilor la drepturi care conduc la autonomie a fost tema primei faze a actualului ciclu de dialog structurat, fiind și subiectul abordat în cadrul Conferinței Europene de Tineret a Președinției Italiene a Uniunii Europene din această toamnă. În acel cadru, reprezentanții autorităților responsabile de tineret din țările participante și reprezentanții tinerilor au emis o serie de concluzii, publicate pe pagina conferinței disponibile aici!

 

Conferința „Tinerii – între drepturi și autonomie” va analiza relevanța concluziilor europene pentru situația din țară și le va completa și cu alte recomandări, având în vedere mai multe domenii de politici publice și o serie de categorii vulnerabile de tineri.

Dialogul structurat se referă și la capacitarea tinerilor pentru participare la viața politică
Tema principală a dezbaterii europene între reprezentanții instituțiilor publice și reprezentanții tinerilor va fi „capacitarea tinerilor pentru participare la viața politică”. Această temă va fi aprofundată de Consiliul Tineretului din România în 2015, însă prime discuții vor avea loc și în acest sfârșit de săptămână, una din temele conferinței fiind chiar „Participarea civică și politică” tinerilor. Astfel, vor fi analizate atât barierele formale care împiedică accesul tinerilor la deciziile publice și la funcțiile de decizie, cât și aspectele ce țin de gradul de informare și de înțelegere a proceselor decizionale. Cadrul European pentru această temă poate fi găsit accesând acest link, iar întrebările în jurul căror se vor contura concluziile pot fi găsite accesând acest document

Conferința se mută din Cluj Napoca în București
Întrucât Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) nu a descoperit în perioada August (scrierea și depunerea cererii de finanțare) – Decembrie (termenul limită pentru activitățile finanțate) cum poate cheltui banii primiți de la Comisia Europeană prin grantul Erasmus+ destinat activității grupurilor naționale de lucru pe Dialog Structurat, grup din care face parte și Consiliul Tineretului din România, au apărut unele probleme în desfășurarea conferinței. Mai exact, în ciuda confirmărilor anterioare date de MTS că achizițiile vor fi făcute conform planului agreat, în data de 9 Decembrie CTR, alături de alte organizații implicate în dialogul structurat, a fost înștiințat de MTS că nu se vor putea face achiziții și că, prin urmare, conferința programată a începe două zile mai târziu nu se va putea desfășura la Cluj Napoca, ci doar într-o locație proprie a acestui minister.

Prin urmare, evenimentul va fi organizat în București, în aceeași perioadă (11 – 14 Decembrie), urmând ca CTR să se asigure că până la finalul zilei de 9 Decembrie toți participanții și toate organizațiile invitate vor afla de modificările survenite. Totodată, CTR va întreprinde măsurile pe care le va considera de cuviință pentru a se asigura că banii europeni destinați dialogului structurat pentru 2015 nu vor mai fi victime ale incapacității MTS de a îi cheltui corespunzător.

Dialogul continuă și după data de 14 Decembrie
Consiliul Tineretului din România (CTR) va susține implementarea concluziilor conferinței, direct și prin susținerea organizațiilor de tineret care acționează în diferite domenii de politici publice. În calitate de reprezentant al tinerilor și al organizațiilor de tineret din România în Forumul European de Tineret (European Youth Forum), CTR va întreprinde demersurile necesare pentru ca prioritățile internaționale să țină cont și de situația din țară.

„De multe ori procesele de consultare rămân fără consecințe. Ne dorim ca această conferință să fie startul unui angajament al mișcării de tineret în asigurarea accesului tinerilor la drepturi care conduc la autonomie. Vom elabora recomandări dar vom elabora și un plan de acțiune prin care să ne asigurăm de punerea lor în practică, alături de organizațiile prezente și de cele care vor dori să ne susțină demersurile” – Mihai Dragoș, președinte CTR