Victorie pentru mișcarea de tineret


Consiliul Tineretului din România (CTR) anunță faptul că Mihai Dragoș, fost președinte CTR, actual delegat al federației, a fost ales vicepreședinte în cadrul Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei, pentru un mandat de 2 ani, în urma alegerilor care au avut loc în contextul ședințelor Consiliului Consultativ pentru Tineret (CCJ) și Consiliului Reunit pentru Tineret (CMJ), desfășurate în perioada 23 – 25 martie, prin mijloace de comunicare online.

O nouă echipă formată din 30 de activiști de tineret, membri ai Consiliului Consultativ pentru Tineret din Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei, și-au început munca pentru promovarea accesului tinerilor la drepturi, participarea tinerilor, munca tinerilor și rolul acestora în promovarea democrației pluraliste, incluziunea și consolidarea păcii în toată Europa! 

Ce reprezintă Consiliul Consultativ pentru Tineret al Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei?

Consiliul Consultativ pentru Tineret este partenerul non-guvernamental în structura de co-administrare care stabilește standardele și prioritățile de lucru ale sectorului de tineret al Consiliului Europei și face recomandări pentru prioritățile, programele și bugetele viitoare. Este alcătuit din 30 de reprezentanți ai ONG-urilor și rețelelor de tineret din Europa, 20 aleși în cadrul Forumului European pentru Tineret și 10 numiți de secretarul general al Consiliului Europei și consiliază Comitetul Miniștrilor, principalul organism decizional al Consiliului Europei, cu privire la toate problemele legate de tineret.

Activitatea CCJ poate fi urmărită pe rețelele de socializare pe Facebook și pe Instagram. Puteți citi mai multe despre această structură aici: https://www.coe.int/en/web/youth/advisory-council-on-youth

Ce urmează?

În cadrul adunării desfășurate în perioada 23-25 martie, AC a ales un nou Birou care își va conduce activitatea de ansamblu și membrii Comitetului de Programare a Tineretului, strctura care decide programele Fundației Europene pentru Tineret și Centrelor Europene de Tineret din Strasbourg și Budapesta și le monitorizează activitatea. De asemenea, structura a decis portofoliile la care va lucra fiecare membru, a făcut măsuri suplimentare spre elaborarea unei propuneri către Comitetul Miniștrilor pentru a recomanda statelor membre cu privire la societatea civilă a tinerilor și a făcut primii pași în adaptarea activității sale și a activității Sectorului Tineretului Consiliului Europei la contextul actual cu pandemia COVID-19.

„Suntem la începutul unui mandat complicat, în care viețile tinerilor sunt afectate puternic de pandemia COVID-19 și de modul în care societățile reacționează în acest context de criză. Misiunea noastră este să ne asigurăm că instrumentele în domeniul tineretului ale Consiliului Europei vin în întâmpinarea provocărilor actuale, să găsim cele mai bune soluții pentru a promova politicile pentru tineret ale organizației în statele membre și să participăm la dezvoltarea de politici noi, în acord cu Strategia 2030 a sectorului pentru tineret și cu valorile Consiliului Europei – drepturile omului, democrația și statul de drept. Susținerea colegilor mei pentru ocuparea poziției de vicepreședinte mă onorează și este, în același timp, o recunoaștere importantă în plan internațional a activității Consiliului Tineretului din România.” – Mihai Dragoș, vicepreședinte al Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.