Prioritățile tinerilor, discutate cu liderii partidelor politice

Update (marți, 6 decembrie): o delegație a organizațiilor care au inițiat Rezoluția Tinerilor s-a întâlnit cu delegația Partidului Uniunea Salvați România, condusă de președintele Nicușor Dan. USR nu a dorit să semneze protocolul în forma propusă, care presupune susținerea Rezoluției Tinerilor în întregime, însă și-a asumat printr-o declarație scrisă prevederile referitoare la colaborarea constantă cu organizațiile de tineret pentru dezvoltarea de politici publice pentru tineri. Aceștia au motivat în declarație că au avut în vedere, pe de o parte, compatibilitatea multora din prevederile Rezoluției Tinerilor cu programul Uniunii Salvați România, iar pe de altă parte situațiile în care acordurile semnate de organizații ale societății civile și partide politice în trecut nu au fost respectate.

Update (luni, 5 decembrie): Reprezentanții organizațiilor de tineret au discutat prioritățile prevăzute în Rezoluția Tinerilor cu o delegație a Partidului Social Democrat condusă de președintele Liviu Dragnea. Acesta și-a asumat susținerea priorităților din document și a semnat protocolul de colaborare cu mișcarea de tineret în acest sens.

Update (miercuri, 30 noiembrie): Inițiatorii Rezoluției Tinerilor s-au întâlnit cu o delegație a Partidului Mișcarea Populară condusă de președintele Traian Băsescu. Acesta a semnat protocolul de colaborare în vederea susținerii implementării priorităților din Rezoluția Tinerilor.

Următoarele întâlniri cu lideri ai partidelor politice vor avea loc luni, 5 decembrie (cu Partidul Social Democrat – PSD), respectiv marți, 6 decembrie (cu Partidul Uniunea Salvați România – USR). Eventuale alte întâlniri vor fi comunicate pe măsură ce sunt programate.

Update (marți, 29 noiembrie): Partidul Național Liberal și-a asumat susținerea Rezoluției Tinerilor! Președinta PNL Alina Gorghiu a semnat un protocol privind colaborarea cu sectorul de tineret pentru implementarea prevederilor cuprinse în document și a anunțat că va invita structurile semnatare, în cazul în care va face parte din viitoarea majoritate parlamentară, pentru a integra prioritățile tinerilor în programul de guvernare.

Update (luni, 28 noiembrie): o delegație a organizațiilor care au inițiat Rezoluția Tinerilor s-a întâlnit cu o delegație a Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) condusă de Copreședintele Daniel Constantin, în urma căreia ALDE și-a asumat susținerea Rezoluției Tinerilor și a semnat un protocol privind colaborarea cu sectorul de tineret pentru implementarea prevederilor cuprinse în document și modul de lucru în acest sens.

Principalele organizații de tineret neguvernamentale, sindicale și patronale din România, semnatare ale Rezoluției Tinerilor, se vor întâlni în perioada următoare cu liderii partidelor politice, cărora le cer asumarea unei serii de măsuri în domeniul tineretului. Acestea vizează creșterea natalității, educația, condițiile de muncă, susținerea antreprenoriatului, voluntariatul, sportul școlar și universitar, mediul, combaterea discriminării și cultura, precum și o abordare integrată a acestora și un ministru al viitorului Guvern care să răspundă de tineret. Rezoluția a fost adoptată în cadrul Summitului Tinerilor, cel mai important eveniment anual al mișcării de tineret, coordonat de Consiliul Tineretului din România și poate fi consultată aici (http://ctr.ro/wp-content/uploads/2000/03/Rezolutia-Tinerilor.pdf).

Inițiatorii Rezoluției Tinerilor reunesc peste 80.000 de membri în structurile lor, desfășoară activități care au impact asupra altor câteva sute de mii anual și luptă pentru interesele a peste 3 milioane de tineri. Până în acest moment sunt programate întâlniri la nivel de (co)președinte de partid cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților – ALDE (luni, 28 noiembrie), Partidul Național Liberal – PNL (marți, 29 noiembrie) și Partidul Mișcarea Populară – PMP (miercuri, 30 noiembrie) și inițiatorii sunt în discuții și cu Partidul Social Democrat (PSD), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Uniunea Salvați România (USR), care și-au manifestat deschiderea însă nu au fost stabilite până acum detaliile viitoarei întâlniri. Reprezentanții tinerilor au solicitat întâlniri cu partidele care participă la alegerile parlamentare și cu președinții camerelor Parlamentului, Prim-ministrul și Președintele României.

„Tinerii sunt esențiali pentru progresul României pe termen lung. Dacă măsurile care îi vizează au succes, vom vedea o creștere a natalității, mai mulți tineri care își deschid afaceri, tineri care reușesc să se angajeze, mai multă toleranță și, în general, bunăstare. Dacă nu sunt implementate măsurile necesare vom vedea din ce în ce mai mulți tineri plecați din țară, fără ocupație, extremism de diferite tipuri. România nu are o viziune clară referitoare la ce are de făcut pentru ca tinerii să ducă la dezvoltarea pe termen lung a României. Prin Rezoluția Tinerilor, ne-am propus să determinăm construirea unei astfel de viziuni, plecând de la expertiza noastră, a organizațiilor de tineret. Ne-am adresat liderilor partidelor politice și principalilor decidenți din stat și ne așteptăm ca ei să își asume direcțiile și măsurile propuse de noi, iar ulterior să le și implementeze.” – Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România