office@ctr.ro

Întâlnirea Comitetului European de Coordonare a
Dialogului UE cu Tinerii

Consiliul Tineretului din România (CTR) a participat la data de 1 octombrie în Bruxelles la ședința Comitetului European de Coordonare a Dialogului UE cu Tinerii pentru a discuta despre cum putem găsi un mod de implementare pentru viitoarele concluzii ale Raportului Celui de-al Șaptelea Ciclu pentru Dialogul UE cu Tinerii.

Delegatul Consiliul Tineretului din România, Maria Francesca Cristea, a participat pe data de 1 octombrie la ședința Comitetului European de Coordonare a Dialogului UE cu Tinerii în Bruxelles pentru a discuta despre următorul Raport al celui de-al Șaptelea Ciclu de Dialog UE. La ședință au participat Atașatul de Tineret al României la Bruxelles, reprezentanți ai Ministerului Educației din Finlanda, reprezentanți ai Ministerului Tineretului din Croația împreună cu doi delegați ai Agenției Naționale Erasmus Croația, reprezentați ai Comisiei Europene și de delagații celor două Consilii de Tineret din Finlanda, respectiv Croația.

Dialogul UE cu tinerii este un proces participativ al UE care permite tinerilor să se implice, să-și prezinte ideile și propunerile factorilor de decizie, privind subiecte legate de politicile de tineret din UE. Dacă și tu vrei să-ți faci vocea auzită, completează formularul Comun European accesibil aici http://bit.ly/ConsiliulTineretuluidinRomania

Un ciclu al Dialogului UE cu tinerii durează aproximativ 18 luni, întocmai cât durata TRIO-ului care se află la Președinția la Consiliul Uniunii Europene. TRIO-ul prezent este format din România, Finlanda și Croația, având ca prioritate „Crearea oportunităților pentru tineri”. Fiecare țară a ales ca sub-temă unul dintre cele 11 Obiective Europene pentru Tineret (http://ctr.ro/european-youth-goals/) România – „Locuri de muncă de calitate pentru toți”, Finlanda- „Învățământ de calitate”, Croația- „Dezvoltarea Tinerilor în Mediul Rural”. Astfel, în cadrul ședinței s-a decis ca raportul celui de-al Șaptelea Ciclu de Dialog UE cu Tinerii să fie elaborat în jurul Obiectivelor de Tineret, cât și în jurul celor 3 sub-teme.

Participarea tinerilor în procesul de luare al deciziilor, dar mai ales în cadrul Conferințelor de Tineret ale Uniunii Europene, reprezintă o prioritate. Astfel, pentru un dialog constant cu tinerii și autoritățile naționale și internaționale, s-a propus angajarea unei echipe de facilitatori încă de la începutul Președinției întrucât temele să fie adaptate la un public internațional diversificat prin metode non-formale și interactive.

Conferința de Tineret a Uniunii Europene din Zagreb va fi cel mai mare eveniment de tineret pe durata Președinției Croației la Consiliul Uniunii Europene. Concluziile Raportului celui de-al Șaptelea Ciclu de Dialog UE cu Tinerii vor fi prezentate în cadrul conferinței, obiectivul fiind acela de a găsi un mod adecvat de implementare al acestora. Dorința Croației este de a asigura un dialog constant pe durata conferinței între tineri și decidenții europeni.

Impact Map este o inițiativă a Comisiei Europene care își propune să mențină tinerii conectați la procesul de consultare cu privire la Dialogul UE cu Tinerii prin activitățile Grupurilor Naționale de Lucru. Această hartă digitală va conține informații despre Strategia de Tineret a UE 2019-2027, Obiectivele Europene pentru Tineret, Dialogul UE cu Tinerii, dar și despre componența fiecărui Grup Național de Lucru, numărul de evenimente desfășurate și tinerii consultați. Mai mult, va încerca să măsoare impactul consultărilor. Un aspect important este faptul că viitorul Comisar European pentru Tineret și Inovație, Mariya Gabriel, susține această inițiativă.

European Youth Event adună la fiecare 2 ani mii de tineri din întreaga Uniune Europeană pentru a-și împărtăși ideile legate de viitorul lor în UE. Este o ocazie unică pentru tineret să întâlnească și să inspire decidenții exact în inima democrației europene. Inițiativele, nevoile și speranțele lor sunt prezentate într-un raport care va fi prezentat membrilor Parlamentului European. Propunerea CTR a fost organizarea de către TRIO a unui workshop interactiv pentru a putea promova procesul de Dialogul UE cu Tinerii, rezultatele, dar și modul în care concluziile pot fi implementate.

Închide