Guvernul promite măsuri legislative pentru tineri, dar evită să discute despre buget

 

Ministerul Tineretului și Sportului va include modificarea Legii Tinerilor nr. 350 / 2006, în vederea asigurării unei implementări corespunzătoare, printre prioritățile legislative ale Guvernului pentru 2016, după ce o analiză a Centrului pentru Politici Educaționale, Consiliului Tineretului din România și Societății Academice din România a arătat că sub o treime din autoritățile publice locale constituie fondul destinat activităților pentru tineret în cadrul bugetului propriu și doar două (2) au înființat consilii consultative pentru gestionarea acestor fonduri, deși au aceste obligații conform legii. Analiza poate fi consultată pe pagina http://tineripentrudemocratie.cpedu.ro/.

Asumarea a fost făcută în cadrul unei întâlniri oficiale care a avut loc miercuri, 23 Decembrie, între Consiliul Tineretului din România și Ministerul Tineretului și Sportului, solicitată de reprezentanții tinerilor ca urmare a lipsei de obiective care vizează tinerii în programul de guvernare al Guvernului Cioloș, dar și a tăierilor bugetare care privesc activitățile pentru tineret.

Dintre solicitările CTR exprimate anterior printr-o scrisoare deschisă adresată Prim-ministrului României, Dacian Cioloș, reprezentanții MTS și-au mai asumat că vor elabora un plan de implementare a Strategiei naționale pentru tineret 2015 – 2020, document care cuprinde prioritățile guvernului în 4 domenii majore care afectează tinerii – „Muncă și antreprenoriat”, „Cultură și educație nonformală”, „Sănătate, sport și recreere” și „Participare și voluntariat”. Planul de implementare este crucial întrucât strategia este mai degrabă un document de viziune, fără a avea prevăzute măsuri concrete, indicatori clari, instituții responsabile, bugete și termene limită. Scrisoarea deschisă poate fi consultată pe pagina web CTR – http://ctr.ro/pozitii-ctr/227-domnule-prim-ministru-ciolos-un-viitor-sustenabil-se-construieste-alaturi-de-tineri.

De asemenea, reprezentanții MTS au declarat că vor iniția demersuri pentru constituirea unui consiliu interministerial pe probleme de tineret și au anunțat că susțin și adoptarea de modificări legislative necesare pentru asigurarea unei administrări eficiente a patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist la nivel județean, în folosul tinerilor și al organizațiilor neguvernamentale de tineret, urmând ca aceste aspecte să facă obiectul unor procese mai largi de consultare în perioada următoare.

Bugetul alocat activităților pentru tineret rămâne însă o glumă proastă, scăderea drastică a unui buget deja foarte mic riscând să afecteze sustenabilitatea activităților derulate de sute de organizații pentru tineret din toată țara. Reprezentanții MTS nu au dorit să abordeze acest subiect în cadrul întâlnirii, întrucât repartiția bugetului în interiorul ministerului nu este deocamdată clară, urmând ca discuțiile pe această temă să fie reluate în luna Ianuarie.

„Asumările făcute de secretarul de stat Andrei Popescu, dacă sunt puse în practică, vor putea aduce un plus de valoare important pentru tineri. Este însă descurajator faptul că nu am putut discuta pe buget și asta ne arată că domnul Prim-ministru Dacian Cioloș și Guvernul său nu au deocamdată în vedere corectarea problemelor semnalate de noi în acest sens, un semnal descurajator referitor la modul în care tinerii și politicile pentru tineret sunt abordate de executiv. Vom continua, în paralel, demersurile referitoare la îmbunătățirea legislației, dar și eforturile de a obține implementarea de măsuri concrete, cu o susținere bugetară adecvată, pentru tinerii din România!” – Mihai Dragoș, Președinte CTR

Minuta completă poate fi consultată la următoarea adresă http://www.slideshare.net/secret/DYGArgGfqLj7mQ