Conferința de Tineret a Uniunii Europene – Zagreb, Croația

Informații generale

În perioada 9 – 11 martie 2020, tineri din toată Uniunea Europeană se întâlnesc la Zagreb, Croația, pentru a participa la Conferința de Tineret a Uniunii Europene, cel mai mare eveniment de tineret dedicat tinerilor din cadrul președințiilor rotative. Tema conferinței este “Opportunities for Rural Youth – How to Ensure the Sustainability of Rural”.

Reprezentanți ai grupurilor naționale de lucru, ai organizațiilor internaționale de tineret și reprezentanți ai autorităților publice din întreaga Uniune Europeană vor discuta rezultatele Dialogului UE cu Tinerii. Acest dialog este un mecanism de participare al tinerilor la nivelul Uniunii Europene, menit să aducă vocea tinerilor în prim-planul decidenților europeni.

În cadrul evenimentului vor avea loc ateliere privind:

 • oportunitățile de tineret din zonele rurale;
 • ocuparea forței de muncă;
 • voluntariatul; 
 • participarea tinerilor la procesele și structurile democratice;
 • egalitatea de gen între tineri;
 • antreprenoriatul și antreprenoriatul social în rândul tinerilor.

Delegația Grupului Național de Lucru privind Dialogul UE cu Tinerii a României este formată din:

Din partea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) participă consilierii Laura Nani și Valeriu Leapciu.

În perioada 9 – 11 martie, reprezentanții României vor lua parte la toate activitățile din cadrul Conferinței de Tineret a Uniunii Europene.

ZIUA I – 9 martie 2020

Deschiderea oficială a conferinței

La deschiderea conferinței au fost felicitați toți tinerii implicați în procesul de consultare a tinerilor din cadrul celui de-al 7-lea ciclu al Dialogului UE cu Tinerii. Aceștia au fost implicați în colectarea opiniilor a aproximativ 60.000 de tineri din UE.

Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret,  nu a putut fi prezentă la deschiderea evenimentului, dar a transmis tinerilor un mesaj de încurajare și i-a felicitat pentru toată munca realizată și a spus că este deschisă să creeze contextul în care inițiativele tinerilor să devină realitate.

După deschiderea oficială a conferinței, Dan Moxon, expert în domeniul participarii incluzive a tinerilor, a prezentat rezultatele Rezultatele celui de-al 7-a lea ciclu al Dialogului UE cu Tinerii.

 

Workshop

Workshop-ul de astăzi, 9 martie, s-a axat pe următoarele obiective europene de tineret:

O7. Quality Employment for All – Locuri de muncă de calitate pentru toți (România)

Garantarea unei piețe a muncii accesibile, cu oportunități care să conducă la locuri de muncă de calitate pentru toți tinerii.

O8. Quality Learning – Învățământ de calitate (Finlanda) 

Integrarea și îmbunătățirea diferitelor forme de învățare și pregătirea tinerilor pentru provocările unei vieți în continuă schimbare în secolul XXI.

O6. Moving Rural Youth Forward – Dezvoltarea tinerilor în mediul rural (Croația)

Crearea condițiilor care să permită tinerilor să-și dezvolte potențialul în mediul rural.

În cadrul workshop-ului, participanții au lucrat pe echipe, identificând un element care a reprezentat un punct important în rezultatele raportului Ciclului 7 pentru Dialogul UE cu Tinerii și unul spre a fi îmbunătățit la următorul ciclu. A avut loc un schimb de idei între participanții fiecărui grup, cu precădere pe subiectul creării de oportunități pentru tinerii din mediul rural. Câteva dintre concluziile la care au ajuns participanții sunt următoarele:

 • încă nu există soluții concrete pentru problemele semnalate în raportul Ciclului 7 pentru Dialogul UE cu Tinerii;
 • există o înțelegere mai bună a generației actuale de tineri, dar nu este suficient pentru satisfacerea nevoilor acestora;
 • tinerii au nevoie de spații în care să desfășoare activități care să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a acestora.

Tot în cadrul acestui workshop a avut loc o activitate de tip World Cafe, în care participanții au formulat măsuri concrete pe temele discutate.

Consiliul Tineretului din România și-a adus aportul în toate grupurile, pe fiecare subiect, dar atenția CTR a fost îndreptată către discuțiile care au vizat Obiectivul European de Tineret nr. 7: Locuri de muncă de calitate pentru toți (obiectivul ales de România în cadrul TRIO-ului). CTR a atras atenția asupra faptului că o bună parte din tineri nu își găsesc un loc de muncă în domeniul în care s-au specializat. În acest context, CTR a reiterat nevoia ca organizațiile de și pentru tineret, dar mai ales Consiliile Naționale de Tineret, să reprezinte partenerii egali ai autorităților locale și centrale în tot ceea ce presupune Dialogul UE cu Tinerii și Garanția pentru Tineret.

Documentele care vor sta la baza discuțiilor din următoarele zile, în cadrul conferinței din Croația, sunt următoarele:

Mai puteți consulta și https://ctr.ro/raportul-de-tara-al-romaniei-pentru-ciclul-2019-2020-al-procesului-de-dialog-al-ue-cu-tinerii/. 

 

ZIUA II – 10 martie 2020

În cadrul Conferinței de Tineret a Uniunii Europene, în prima parte a zilei de 10 martie, au fost prezentate concluziile fiecărui grup de lucru cu privire la cele trei Obiective Europene de Tineret ale TRIO-ului actual: 

 • O7. Quality Employment for All – Locuri de muncă de calitate pentru toți (România)
 • O8. Quality Learning – Învățământ de calitate (Finlanda) 
 • O6. Moving Rural Youth Forward – Dezvoltarea tinerilor în mediul 

Următorul pas a fost ca tinerii delegați să facă recomandări următorului TRIO (Germania – Portugalia – Slovenia).

Participanții au avut parte de un moment deosebit în care a fost prezentat un material video cu principalele activități profesionale ale tinerilor din mediul rural. Acest material video interactiv a transmis mesajul că o parte importantă a tinerilor din mediul rural din Croația își doresc să fie antreprenori. Domeniile sunt destul de variate: de la turism și ferme până la industria cosmetică. Nu toți acești tineri antreprenori au crescut în mediul rural, dar mulți dintre ei au decis să se întoarcă datorită frumuseților naturii și a oamenilor dragi. Material video a evidențiat lipsa infrastructurii, a locurilor pentru activități specifice tinerilor (ex.: sală de sport, mall, bibliotecă etc.), dar tinerii croați sunt încrezători că atât mediul urban, cât și cel rural, se vor dezvolta și vor oferi tinerilor diferite facilități și oportunități.

După vizionarea videoclipului, cercetătorul Ondrej Barta a prezentat concluziile unui raport bazat pe opiniile tinerilor din mediul rural participanți la consultările din cadrul Dialogului UE cu Tinerii și a spus: „Suntem aici ca să putem înțelege mai bine vocea tinerilor din mediul rural.”

Workshop

 

Tema workshop-ului de astăzi, 10 martie, a fost: oportunități pentru tinerii din mediul rural. În cadrul acestui workshop s-au discutat următoarele subiecte:

 • Servicii publice
 • Educație formală/non-formală
 • Locuri de muncă
 • Rolul lucrătorului de tineret în zonele rurale și izolate
 • Timp liber de calitate
 • Servicii de informare și consiliere

 

Dezbatere

Subiectul de dezbatere a fost despre modul în care ar putea Dialogul UE cu Tinerii să satisfacă nevoile tinerilor din mediul rural.

La dezbatere au participat ca invitați:

 • Marko Boko, Biroul Parlamentului European din Croația
 • Silja Markkula, Forumul European de Tineret (European Youth Forum)
 • Veera Alahuhta, Președintele Comitetului Internațional, Finnish National Youth Council Allianssi 
 • Maria Francesca Cristea, vicepreședinte afaceri internaționale, Consiliul Tineretului din România
 • Ivana Radanovic, Association Network Zagor, Croația

“Pentru Consiliul Tineretului din România (CTR) și Grupul Național de Lucru privind Dialogul UE cu Tinerii din România, tinerii din mediul rural reprezintă o prioritate. Trebuie să facem diferență între tinerii din mediul rural din apropierea centrelor  universitare sau a orașelor medii și tinerii care locuiesc în mediul rural unde calitatea vieții este îndoielnică.  Trendul în România este ca tinerii să migreze spre mediul urban, care le poate oferi o viață de calitate, servicii și oportunități la care nu au acces în mediul rural. De asemenea, numărul celor care decid să se întoarcă în mediul rural și să creeze contexte de învățare este foarte mic. Așadar tinerii din mediul rural au nevoie de contexte de învățare și dezvoltare personală și profesională. Au nevoie ca organizațiile de și pentru tineret, precum și autoritățile locale să le ofere aceste contexte. Tinerii din mediul rural sunt creativi, plini de inițiativă și cu dorința de a oferi tot ce au mai bun comunității lor. Ei au nevoie de mentori. Mentori care trebuie să vină ca suport din partea organizațiilor de și pentru tineret, dar și din partea autorităților locale. Tinerii au avut încredere în noi, organizațiile de și pentru tineret, consiliile naționale de tineret, grupurile de lucru și ne-au transmis nevoile lor prin intermediul Dialogului UE cu Tinerii. Acum, este datoria noastră să îi sprijinim și să le facem vocea auzită. Pentru rezultate concrete, e nevoie de o cooperare constantă și eficientă între autoritățile locale/regionale/naționale, organizațiile de și pentru tineret și tineri.” Maria Francesca Cristea, vicepreședinte afaceri internaționale a Consiliului Tineretului din România.

ZIUA III – 11 martie 2020

În prima parte a zilei, grupurile de lucru au prezentat concluziile dezbaterilor celor 6 teme din ziua anterioară (Servicii publice, Educație formală/non-formală, Locuri de muncă, Rolul lucrătorului de tineret în zonele rurale și izolate, Timp liber de calitate, Servicii de informare și consiliere).

În următorul panel, Importanța tinerilor din mediul rural pentru o Europă sustenabilă – O privire de ansamblu asupra dezvoltării sustenabile și a provocărilor întâmpinate de tineri de pe teritoriul UE s-a realizat un schimb de bune practici între Consiliile de Tineret ale țărilor următorului TRIO (Germania – Portugalia – Slovenia), Profesorul de Politici de Tineret Europene – Howard Williamson și Profesorul de Sociologie rurală, Tijano Trako Poljak. Concluziile vor fi prezentate în raportul final al conferinței.

După acest panel, a avut loc predarea ștafetei către următorul TRIO (Germania – Portugalia – Slovenia), care au anunțat că își doresc să lucreze constant pe Obiectivul European de Tineret nr. 9: Space and Participation for All – Spații ale tinerilor și participare pentru toți.