Viorica Dăncilă s-a compromis față de Comitetul Economic și Social European înainte să-l întâlnească

Premierul Viorica Dăncilă va căuta astăzi, 24 ianuarie, să câștige sprijinul Comitetului Economic și Social European – cel mai important for consultativ al instituțiilor europene, pentru perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Din păcate pentru România, imaginea sa și a Guvernului în raport cu acest for a fost compromisă încă din octombrie, atunci când prim-ministrul a călcat în picioare principiul autonomiei decizionale a structurii omoloage din România, Consiliul Economic și Social, prin demiterea fără motiv a reprezentanților societății civile în acest for.

Răspunsul CESE la demiterea de către Viorica Dăncilă a membrilor parții reprezentanților structurilor asociative ale societății civile din Consiliul Economic și Social din România

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) este format din 3 grupuri – al angajatorilor, al lucrătorilor și grupul „Europa diversității”, format din reprezentanți ai societății civile. Acesta avizează propunerile legislative europene și, de cele mai multe ori, propunerile sale sunt integrate de decidenți în legislația adoptată. După ce premierul Viorica Dăncilă a demis 13 din 15 reprezentanți ai structurii omoloage din România, Consiliul Economic și Social, președinții de grup din structura europeană au emis în data de 26 octombrie o scrisoare comună prin care își manifestau opoziția față de această decizie – gest fără precedent la nivel european.

 

<<Declarația comună a celor trei Președinți de Grup ai CESE>> Comitetul Economic și Social European e profund îngrijorat de Decizia nr. 273 a Prim-ministrului României, luată în data de 11 octombrie pentru demiterea reprezentanților organizațiilor societății civile din Consiliul Economic și Social al României. CESE atrage atenția asupra rolului important jucat de instituțiile de dialog social și civic în asigurarea funcționării democratice și a coeziunii sociale în Statele Membre. În acest sens, este esențial să fie garantate condițiile pentru exercitarea liberă și independentă a mandatelor membrilor acestor foruri.” – ­Jacek P. Kraqczyk, Președinte, Grupul Angajatorilor; Gabriele Bischoff, Președinte, Grupul Lucrătorilor; Arno Metzler, Președinte, Grupul „Europa diversității” (traducere efectuată de Consiliul Tineretului din România; sublinierile ne aparțin).

Noi nereguli sesizate în procesul de revocare a membrilor CES din România

După demiterea reprezentanților societății civile în CES de către prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul muncii de la acea dată și cea care a făcut propunerea de demitere a acestora, Lia Olguța Vasilescu, a invocat o serie de motive care ar fi stat la baza deciziei – absențe, lipsa reprezentativității unor membri sau faptul că nu ar reprezenta un ONG – fără a prezenta însă documente în sensul celor invocate și fără a elabora referitor la situația aferentă fiecărui membru vizat.

Între timp, Consiliul Tineretului din România, federație a cărui președinte, Mihai Dragoș, se numără printre membrii CES demiși, a intrat în posesia documentelor prin care Lia Olguța Vasilescu a propus înlocuirea membrilor CES și care au stat la baza deciziei premierului. Deloc surprinzător, acestea nu prevăd niciun argument pentru demiterile propuse. Mai mult, adresa emisă de fostul ministru al muncii a fost trimisă de ministru către premier în iunie, dar a fost înregistrată la Guvern abia în octombrie și, pe drum, au apărut două anexe emise și înregistrate în septembrie – e vorba de scrisorile de recomandare și documentele aferente a două dintre structurile propuse, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Uniunea Națională a Studenților din România. Este neclar cum o adresă emisă în iunie poate cuprinde anexe apărute câteva luni mai târziu.

„Premierul Viorica Dăncilă nu poate să își bată joc de cea mai importantă instituție de dialog social și civic din România și apoi să se aștepte să aibă o imagine bună în cea mai importantă instituție de acest fel de la nivel european. Acum avem și propunerea făcută de ministrul Lia Olguța Vasilescu pentru înlocuirea noastră și… nici poveste de motivele invocate public. Este și mai clar acum că motivul real a fost unul politic și am fost eliminați pentru că eram percepuți ca fiind incomozi – practic, pentru că ne-am făcut treaba. Mai mult, ne întrebăm dacă nu cumva a fost inventată călătoria în timp fără să știm și noi, având în vedere faptul că două dintre dosarele membrilor anexate la adresa emisă în luna iunie de fostul ministru Lia Olguța Vasilescu sunt de fapt elaborate în septembrie. Lăsând gluma la o parte, evident, avem dubii serioase referitoare la legalitatea acestora și a întregului proces de schimbare a membrilor CES și vom continua să ne căutăm dreptatea în instanță, dar și să sancționăm public acest derapaj.” – Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România 

Sursă foto: www.gov.ro