office@ctr.ro

Bugetul pentru tineret, Președinția României la Consiliul UE și metodologiile programelor de tineret ale MTS, discutate la CCPT

Consiliul Tineretului din România a participat luni, 18 februarie 2019, la ședința Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Ministerului Tineretului și Sportului. Cu această ocazie, au fost purtate discuții referitoare la bugetul pentru programe de tineret, demersurile referitoare la Președinția României la Consiliul UE și metodologiile programelor de tineret.

La întâlnire a participat ministrul Bogdan Matei, secretarul de stat Remus Munteanu și subsecretarul de stat Cristina Andronic, precum și directorii mai multor direcții cu atribuții referitoare la subiectele dezbătute.

Bugetul pentru programe de tineret

Ministerul Tineretului și Sportului are prevăzute în 2019 cheltuieli mărite cu 46,23% față de execuția bugetară pentru 2018. În cazul programelor de tineret, MTS urmează să aloce 20,25 milioane de lei pentru proiecte de tineret, sumă cu aproape 3 milioane mai mică decât cea alocată în 2018, respectiv cu 2,5 milioane mai mare decât cheltuielile efective. Dintre aceste programe, au fost detaliate următoarele alocări prevăzute:

  • 3 milioane de lei pentru proiecte de tineret finanțate central (proiecte proprii și în parteneriat ale MTS, respectiv Concursul Național de Proiecte de Tineret)
  • 2 milioane lei pentru pentru proiecte de tineret locale (proiecte proprii și în parteneriat ale DJST-urilor și DSTMB, respectiv concursurile locale de proiecte de tineret)
  • 2 milioane pentru proiectele Caselor de Cultură ale Studenților
  • 0,5 milioane lei pentru centre de tineret
  • 5 milioane pentru tabere studențești
  • 5,5 milioane pentru alte tipuri de tabere

Deși aceste sume anulează tăierile bugetare masive față de cheltuielile din 2018, prevăzute în fișele programelor MTS din proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2019 – fapt promis de MTS în discuțiile anterioare cu CTR, federația și celelalte organizații participante au arătat că acest buget rămâne foarte mic față de nevoile de finanțare.

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene

Implementarea Strategiei pentru Tineret a Uniunii Europene are la bază un parteneriat solid între instituțiile publice și sectorul neguvernamental de tineret, la nivel european făcând parte din structura de coordonare Ministerul Tineretului și Sportului și Consiliul Tineretului din România, alături de omologii lor din statele membre ale trioului Președinției Consiliului UE, de Comisia Europeană și Forumul European al Tineretului. Astfel, pentru a maximiza șansele ca propunerile României să fie susținute în plan internațional, CTR a solicitat, în urma unei probleme apărute recent, să fie consultată în mod adecvat pe propunerile de documente de politică susținute de MTS în contextul Președinției Consiliului UE și a evenimentelor conectate la Strategia pentru tineret a UE. Propunerea a fost acceptată de MTS atât pentru CTR, cât și pentru celelalte organizații membre ale Grupului Național de Lucru pentru Dialog Structurat, care au solicitat la rândul lor o mai bună consultare și implicare în aceste activități.

Metodologiile pentru programele de tineret

Organizațiile participante au ridicat mai multe probleme referitoare la propunerile de metodologii ale programelor MTS și au solicitat organizarea unei dezbateri separate pentru discutarea lor, având în vedere numărul mare de documente care trebuie analizate de organizații. Propunerea a fost acceptată de MTS, urmând ca întâlnirea solicitată să fie organizată la începutul săptămânii următoare, fiind posibilă transmiterea de propuneri și în zilele următoare. Secretarul de stat Remus Munteanu și-a asumat deschiderea inclusiv pentru a iniția modificarea unor acte normative care ar putea facilita o mai bună accesare și utilizare a fondurilor alocate prin concursurile de proiecte de tineret.

Minuta CCPT MTS din 18 februarie este diponibilă aici.

 

Sursă foto: Ministerul Tineretului și Sportului

Închide