Ce își doresc tinerii de la viitorii aleși?

Despre Conferința pentru stabilirea priorităților tinerilor pentru viitorii aleși

Consiliul Tineretului din România (CTR), federația reprezentativă a tinerilor și organizațiilor de și pentru tineret din România a organizat între 12-14 ianuarie Conferința pentru stabilirea priorităților tinerilor pentru viitorii aleși. Aceasta a avut loc în București, la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, și a reunit peste 170 de tineri și actori relevanți ai sectorului de tineret, care au discutat despre ce își doresc tinerii din România de la viitorii aleși, în contextul inedit al anului electoral 2024. 

Participanții au dezbătut timp de 3 zile, în cadrul a 18 de grupuri de lucru, despre nevoile și dorințele tinerilor din 6 domenii cheie

  • Democrația și participarea tinerilor; 
  • Accesul tinerilor la educație; 
  • Accesul tinerilor la piața muncii; 
  • Schimbări climatice și sustenabilitate; 
  • Incluziune și combaterea inegalităților; 
  • Sănătate mintală și sănătate sexuală și reproductivă.  

În cadrul acestei conferințe a avut loc și o dezbatere la care au participat reprezentanți ai societății civile tinere și reprezentanți a 4 organizații de tineret ale partidelor politice, respectiv: Tineretul Național Liberal, Tineretul Social Democrat, Uniunea Salvați România Tineret și REPER Youth. Alături de tinerii participanți, am dezbătut tematici precum: ce înseamnă alegerile din 2024 pentru tineri, cum putem contribui la o participare semnificativă a tinerilor la viața publică, ce priorități de tineret ar trebui să avem în vedere și altele. În cadrul aceste dezbateri facilitată de CTR, tinerii au avut ocazia să adreseze invitaților întrebări cu privire la activitatea și viziunea acestora

Conferința pentru stabilirea priorităților tinerilor pentru viitorii aleși a generat, astfel, sute de idei și priorități de tineret corelate celor 6 domenii-umbrelă abordate. Acest eveniment programatic pentru mișcarea de tineret din România face parte dintr-un vast proces de creare a unor priorități de tineret pentru viitorii aleși locali, parlamentari, europarlamentari, Președinte al României, dar și pentru partidele politice și viitorul Guvern. 

Această conferință a fost organizată în cadrul proiectului Erasmus + „Prioritățile tinerilor pentru viitorii aleși”, ale cărui obiective se înscriu în Manifestul CTR pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor și Programul de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor, inițiative ale Consiliului Tineretului din România, desfășurate sub umbrela campaniei „Democrație Aici | Democrație Acum” a Consiliului Europei. Conferința a fost găzduită de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și a beneficiat de interpretariat în limbaj mimico-gestual, asigurat de Asociația Națională a Surzilor din România.