Manifest pentru sporirea participării politice a tinerilor

Cu ocazia Zilei Internaționale a Tineretului lansăm Manifestul pentru sporirea participării politice a tinerilor, document care conține atât analiza stării de fapt a participării politice a tinerilor din România, cât și măsuri prin care putem spori și încuraja implicarea acestora. 

Tinerii sunt prezentul, dar și viitorul României, iar toate deciziile pe care politicienii le pronunță acum vor avea un impact în viața tinerilor, fie el pozitiv sau negativ, pentru o perioadă considerabilă. Aceștia sunt o categorie socială cu nevoi distincte, care nu pot fi înțelese decât printr-un dialog constant și cooperare. 

De asemenea, ei însumează o bună parte din populația activă, dar și grupa de vârstă care a înregistrat cel mai drastic declin demografic în ultimii 15 ani: numărul tinerilor s-a redus cu aproximativ o treime, iar primele date ale recensământului din 2021 confirmă, încă o dată, îmbătrânirea îngrijorătoare a populației României (potrivit datelor Institutului Național de Statistică). 

Deși 2022 a fost proclamat ca fiind Anul European al Tineretului, tinerii din România nu au resimțit acest lucru, o cauză esențială fiind lipsa unor acțiuni clare întreprinse de autoritățile statului, în special cele cu atribuții în domeniul tineretului. Având în vedere că unul dintre obiectivele principale ale Anului European al Tineretului este să celebreze și să încurajeze implicarea tinerilor în societate, iar peste numai doi ani vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri, acum este momentul cheie în care putem să luăm acțiune pentru consolidarea rolului esențial pe care tinerii îl au în evoluția societății românești. 

Te invităm să parcurgi documentul să descoperi:

  • nivelurile participării politice
  • cum asigurăm participarea politică a tinerilor relevantă și autentică
  • care sunt beneficiile participării politice a tinerilor
  • etapele participării politice a tinerilor
  • motivele pentru care tinerii nu participă
  • obiective și măsuri prin care putem spori participarea politică a tinerilor

Citește aici Manifestul pentru Sporirea Participării Politice a Tinerilor

Pentru a maximiza reprezentativitatea și relevanța acestui manifest, supunem dezbaterii întregul conținut al acestuia, invitând în acest sens toți tinerii, organizațiile de profil și ceilalți actori interesați și relevanți  pentru a înregistra opinii, propuneri de modificări, completări și orice alt gând pe care doresc să-l transmită folosind acest formular: https://forms.gle/ncaSjFtfu9W8QaNa9 sau participând la consultările și dezbaterile pe care le vom organiza în perioada următoare.

Prin prezentul document nu intenționăm să oferim o perspectivă exhaustivă asupra participării politice a tinerilor, ci ne dorim să inițiem un dialog mai mult decât necesar nu numai pentru viitorul tinerilor, ci pentru întreaga societate românească. 

După încheierea perioadei de consultări, vom integra în manifest opiniile colectate, apoi vom milita pentru ca aceste cerințe să devină realitate, iar participarea politică a tinerilor să fie o prioritate și în România.