Consiliul Tineretului din România, federația reprezentativă a tinerilor și organizațiilor de și pentru tineret din România, la nivel național și internațional, își exprimă îngrijorarea cu privire la situația și viitorul incert al cetățenilor ucraineni care vin în România pentru a se feri de conflictul armat din Ucraina, izbucnit la data de 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse.
În calitate de reprezentanți ai sectorului de tineret din România, suntem solidari cu tragedia prin care Ucraina trece acum și dorim să ne implicăm activ în continuare în ameliorarea acesteia. În acest sens, lansăm un document de sinteză și viziune al tinerilor români asupra modului în care cetățenii ucraineni, mai ales tinerii ucraineni veniți pe teritoriul țării noastre, pot trece mai ușor prin aceste momente traumatizante, prin integrarea lor în comunitățile locale din România, până când primejdia din țara lor va dispărea.
În cadrul documentului, sunt analizate situația actuală a cetățenilor și tinerilor ucraineni aflați în România, ce au făcut autoritățile statului și ce a făcut societatea civilă pentru îmbunătățirea acesteia, cum au fost afectate organizațiile neguvernamentale de tineret de tot acest context și, nu în ultimul rând, propunem o serie de obiective fezabile și sustenabile pentru:
- integrarea tinerilor din Ucraina în societate,
- capacitarea dialogului dintre stat și societate civilă în acest scenariu de criză,
- susținerea implicării tinerilor, organizațiilor neguvernamentale de tineret și lucrătorilor de tineret în tot acest proces.
Colaborarea armonioasă și constructivă între stat și societate civilă s-a dovedit a fi, încă o dată, cea mai importantă armă de care avem nevoie. Fără resurse din partea statului, activitatea ONG-urilor este îngreunată de necesitatea de a urmări și gestiona minuțios până la cel mai mic aspect, lucru care le determină să tergiverseze unele acțiuni concrete și absolut necesare, iar statul, fără ideile, feedback-ul și implicarea directă a societății civile în procesul de guvernare va crea un sistem paralel cu realitatea în care trăiesc cetățenii.
În acest sens, Consiliul Tineretului din România îndeamnă atât organele statului, cât și reprezentanții societății civile să-și unească forțele pentru a reuși să depășim o situație cu care încă nu ne vine să credem că ne confruntăm în anul 2022: un război.