De Ziua Internațională a Asistenței Umanitare, suntem solidari cu persoanele vulnerabile din Afghanistan!

 

O țară subjugată în ultimele decenii de războaie, măcinată de sărăcie, foame și acte de violență, Afghanistan își retrăiește în aceste zile istoria neagră de acum 20 de ani, sub conducerea talibanilor. Deși aceștia au afirmat public faptul că preluarea forțată a conducerii țării nu va presupune vădita discriminare și îngrădire a drepturilor femeilor, suntem îngrijorați de indiciile reîntoarcerii la abuzurile inimaginabile din trecut.

Din 2008, ONU sărbătorește pe 19 august Ziua Internațională pentru Asistență Umanitară. Comunitatea internațională nu poate rămâne impasibilă la potențialele atrocități ce se pot comite în Afghanistan. 

Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor solicită asigurarea condițiilor de a părăsi teritoriul afgan al persoanelor care își doresc acest lucru și protecția internațională a acestora. 

Considerăm că Guvernul României trebuie să acorde o atenție sporită evenimentelor actuale din Afghanistan, pentru a sprijini nu doar întoarcerea românilor rămași în acest teritoriu, ci și cetățenii afgani care doresc să ajungă într-un spațiu care să le mențină siguranța. 

De asemenea, solicităm Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Educației să ofere școlarizare și un număr de locuri bugetate pentru tineri, în special pentru fete și tinere femei din Afghanistan, care sunt în mod brutal private de un drept al omului universal: dreptul la educație.