Situația precară a tinerilor contribuie la creșterea inechității în Europa, arată raportul despre „Creșterea investiției în infrastructura socială în Europa”
Grupul de lucru privind investițiile în infrastructura socială în Europa, prezidat de Romano Prodi, a publicat un raport privind investițiile în infrastructura socială în Europa, cum ar fi asistența medicală, educația și locuințele la prețuri accesibile. Raportul este rezultatul unui an de lucru al grupului format din reprezentanți ai Asociației Europene a Investitorilor pe Termen Lung, Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, băncilor naționale de promovare, precum și asociații și experți din sectorul social.
Prezentând situația socială de la nivel European, raportul face trimitere la situația precară în care se află generația tânără, atât din considerente sociale cât și din lipsa oportunităților de muncă. Datele arată faptul că în ciuda nivelului general de creștere a locurilor de muncă, șomajul în rândul tinerilor rămâne aproape dublul față de rata globală, contribuind astfel la intensificarea inegalităților în UE. Creșterea ratei sărăciei în rândul tinerilor cu 0,8% și scăderile relative ale veniturilor înregistrate, arată faptul că generația tânără se află într-o situație mai precară, decât persoanele în vârstă de peste 65 de ani.
Dezvoltarea unui capital uman mai bine educat, mai bine inclus pe piața muncii și mai independent este esențial pentru ca societatea să funcționeze corect și este direct corelată cu îmbunătățirea infrastructurii sociale.
Raportul arată că diferența dintre investițiile în infrastructura socială este semnificativă și că s-a extins, de la criza financiară din 2007, la toate nivelurile de guvernare. Aceasta arată că guvernele locale au fost cele mai afectate, cu o scădere a investițiilor de 12% în 2015 față de perioada anterioară anului 2008, în timp ce investițiile guvernelor centrale au scăzut cu 8,1%. În acest context, declinul este semnificativ și generează un decalaj estimat la 100-150 miliarde EUR pe an.
Concluzia documentului este că „Europa va inspira încredere tinerei generații oferindu-i perspective reale: o educație mai bună, sănătate și locuințe care să ajute tinerii să își construiască un viitor mai bun și mai dinamic decât al părinților și a bunicilor lor”.
Găsiți recomandările îmrepună cu întregul raport aici: http://bit.ly/2DQ5wBc
Autor: Patricia Couti, Vicepreședinte CTR, patricia.couti@ctr.ro.