Trăind în trecut, riscăm să ratăm viitorul

În perioada 13-15 septembrie 2019, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României împreună cu Conferința Tineretului Maghiar din România (MIÉRT) și Consiliul Tineretului din România (CTR) au organizat conferința „Centenarul nostru - Tineri pentru o Românie multiculturală”. Evenimentul s-a desfășurat în Sfântu Gheorghe, jud. Covasna.

Peste 50 de lideri ai unor structuri reprezentative de tineret din România au intrat în dialog preț de câteva zile, în dorința de a încerca să înțeleagă mai bine situația minorităților etnice din țară, după primul centenar al României mari. De asemenea, printre subiectele abordate în cadrul conferinței s-au numărat și „100 de ani, 100 de întrebări – realitățile centenarului Marii Uniri”, „Public enemies – ce înseamnă drepturile minorităților naționale și de ce avem nevoie de ele”, „Reprezentarea minorităților naționale în Uniunea Europeană”, „Ținutul Secuiesc între mit și realitate” sau „De ce trebuie să gândim altfel? Responsabilitatea organizațiilor de tineret privind relațiile interetnice în societatea românească”.

Prelegerile și dezbaterile s-au bucurat de prezența unor invitați precum Kelemen Hunor (președinte UDMR), Tamás Sándor (președintele Consiliul Județean Covasna), Antal Árpád (Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe), Adrian Szelmenczi (Active Watch), Cătălina Olteanu (Coordonator, Agenția Împreună), Laczikó Enikő (Secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României), Grüman Róbert (Vicepreședinte, Consiliul Județean Covasna; Membru, Congresul Autorităților Locale și Regionale, Consiliul Europei), Vincze Loránt (Deputat, Parlamentul European; Președinte FUEN), Szász Attila (jurnalist, Radio România Târgu Mureș), Adrian Măniuțiu (antreprenor, fondator M360), Novák Csaba Zoltán (Istoric, senator UDMR) sau Marius Deaconu (Director, Departamentul de Politici Publice CTR).

Participanții au apreciat ca extrem de relevante sesiunile conferinței și și-au asumat organizarea cel puțin anuală a unui eveniment similar, dar și abordarea colaborării interetnice și a specificității minorităților etnice în cadrul activităților organizațiilor din care provin. Totodată, aceștia au identificat o serie de politici publice de maxim interes pentru generația noastră, precum cele referitoare la educație sau demografie, pentru dezvoltarea cărora urmează să colaboreze în perioada următoare.

„Este important pentru liderii mișcării de tineret din România să asculte și să înțeleagă perspectiva minorităților etnice asupra gradului în care țara noastră răspunde nevoilor și aspirațiilor lor. Credem cu tărie că trebuie să învățăm să trăim ca într-o familie în care avem și interese comune pentru care lucrăm împreună, dar și interese specifice în care ne susținem reciproc și calități specifice pe care ne sprijinim să le punem în valoare. Chiar dacă există și diferențe de viziune, ne propunem ca România să fie cu adevărat „acasă” atât pentru majoritari, cât și pentru minoritari. Această conferință a fost un pas important în sensul acestui angajament.”

Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România

”A fost o onoare pentru Conferința Tineretului Maghiar din România – MIÉRT să fim gazda acestui eveniment. Convingerea mea este că această conferință este un prim pas în construirea unui pod între comunitățile de diferitele etnii din România și este obligația noastră, a liderilor mișcării de tineret, să nu lăsăm ca stereotipurile negative să influențeze relația dintre tineri din diferitele colțuri ale țării, indiferent de etnie și cultură. În acest weekend liderii unor organizații de tineret din diferitele părți ale țării au avut șansa să cunoască realitatea din Ținutul Secuiesc, au avut șansa să vadă că pot cumpăra pâine în limba română și si-au dat seama că nu ar trebui să deranjeze pe nimeni faptul că lângă steagul românesc este arborat și steagul secuiesc. Sunt ferm convins că continuarea programelor de acest fel va contribui la o schimbare pozitivă a mentalității tinerilor referitoare la întrebările etnice din țara noastră.”

Oltean Csongor, președintele Conferinței Tinerilor Maghiari din România

A magyar nyelvű sajtóközlemény itt érhető el.