office@ctr.ro
Tinerii români din țară și din străinătate cer un tur de scrutin  în care să-și poată exprima opțiunea pe 16 Noiembrie!

Tinerii români din țară și din străinătate cer un tur de scrutin în care să-și poată exprima opțiunea pe 16 Noiembrie!

Consiliul Tineretului din România (CTR) le cere public autorităților române să asigure buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din 16 Noiembrie și atrage atenția asupra faptului că neregulile de tipul celor constatate Duminică afectează legitimitatea rezultatelor, încrederea cetățenilor în instituțiile statului și prestigiul internațional al țării.

În 2 noiembrie, tinerii români au dat un semnal că le pasă de viitor și doresc să-și manifeste dreptul constituțional de a vota, participând în procent mare la vot. Atât în țară, cât mai ales în străinătate, mii de tineri s-au deplasat uneori zeci și sute de kilometri pentru a își exercita acest drept. Cu toate acestea, foarte mulți dintre ei nu au reușit să voteze.

Apelul CTR vine în contextul semnalelor primite de la membri și parteneri ai structurii, referitor la condițiile inacceptabile de la unele secții de votare. Printre problemele apărute și care trebuie rezolvate pentru buna desfășurare a turului 2 de scrutin putem menționa numărul prea mic de cabine de vot, lipsa formularelor tipizate, neacceptarea completării în afara secțiilor de votare a declarațiilor pe propria răspundere referitoare la votul multiplu și respingerea dreptului cetățenilor care nu au intrat în secția de votare până la ora 21:00 de a își exercita acest drept, chiar dacă stătuseră până în acel moment la coadă ore în șir. Aceste probleme au afectat grupuri de sute sau chiar mii de cetățeni din diferite localități și țări.

„Nu putem să acceptăm ca oameni care au ajuns la urne din timp să nu poată vota deloc sau să fie nevoiți să stea ore întregi la coadă. Dreptul de vot trebuie garantat, iar autoritățile au datoria de a lua măsurile necesare pentru ca în 16 Noiembrie să nu mai apară probleme de genul celor de Duminică. Sperăm ca asumările făcute după apariția în Mass Media a problemelor din 2 noiembrie să fie puse în practică și să avem un tur doi de scrutin fără evenimente neplăcute!” – Mihai Dragoș, președinte CTR

Leave a Reply

Close Menu