Tineri pe liste

Consiliul Tineretului din România (CTR) apreciază că interesele tinerilor pot fi reprezentate cel mai bine de către tineri. Pentru ca interesele tinerilor să fie reprezentate la masa deciziilor, este necesar ca vocea tinerilor să fie reprezentată și prin tineri prezenți în structurile de conducere ale administrațiilor publice locale și județene.

Conform unor date ale Institutului Național de Statistică, numărul tinerilor din România a scăzut în perioada 2007-2019 cu 1.977.525 de persoane, reprezentând aproape o treime din numărul total inițial. Deși au trecut 13 ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, încă persistă obstacole substanțiale plecând de la facilitățile de bază la care tinerii ar trebui să aibă acces, precum canalizare și apă potabilă în zonele rurale și cele defavorizate economic și până la transferul de know-how prin idei inovative, tehnologie, digitalizare, care să îndrepte societatea către progres. Acestea din urmă ar trebui să contribuie la crearea unei atmosfere încrezătoare în zonele locale, oferind oportunitatea tinerilor de a rămâne, de a se dezvolta și de a îmbunătăți comunitatea din care fac parte

Migrația masivă sugerează faptul că nevoile și interesele lor nu au reprezentat o prioritate pentru autoritățile publice, iar dorința lor de a-și dobândi noi experiențe care, ulterior, să poată fi inserate în societate nu a fost priozitizată corespunzător de către decidenții politici. De asemenea, tinerii au o încredere scăzută față de clasa politică, fapt ce generează un deficit de participare la viața democratică, manifestat și în alte procese decât cele electorale.

În momentul de față, cele 4,9 milioane de tineri reprezintă 25,4% din populația României (potrivit INS). Pentru o reprezentare proporțională a intereselor tinerilor, Consiliul Tineretului din România solicită ca fiecare formațiune politică să propună pe locuri considerate eligibile cel puțin 20% persoane tinere cu vârsta sub 35 ani, raportat la numărul total de poziții de pe listele de la nivelul tuturor UAT-urilor. Considerăm că această măsură ar duce și la o  implicare efectivă a tinerilor în dinamica partidelor politice. 

Salutăm inițiativa mai multor formațiuni politice de la nivel național sau regional de a concretiza acest îndemn. De asemenea, pentru ca mesajul nostru să ajungă la fiecare partid, vom lansa invitații în vederea stabilirii unor întâlniri cu liderii acestora prin care să le transmitem necesitatea acestui demers, dar și propunerile de politici publice pentru tineret pe care structura noastră le consideră relevante. 

Tinerii din România merită să fie reprezentați acolo unde se iau deciziile. Din acest motiv, sprijinim tinerii pregătiți să ajungă în pozițiile care le pot permite să reprezinte interesele generației noastre. Dacă ne dorim un stat tânăr, atunci este momentul să lăsăm și tinerii să aibă acces la masa deciziilor!