Impresiile voluntarilor CTR după un eveniment Erasmus+

Cine nu a participat niciodată la o experiență Erasmus+, îi recomandăm cu căldură să o facă. Voluntarii noștri tocmai ce s-au întors din Vilnius și vă povestesc în acest articol ce însemnat această experiență pentru ei.

Prima mea experiență Erasmus+ sau cum aventurile sunt la tot pasul

Când ești student, știi că timpul este o resursă foarte importantă pe care ar părea că niciodată nu o ai la indemână. Iar asta te învață foarte mult să prioritizezi. Pentru mine, timpul a fost mereu un prieten și un inamic, dar de cele mai multe ori a fost acolo pentru mine doar că nu am știut cum să îl folosesc în avantajul meu.

Nu riști, nu câștigi

În ianuarie am ales să îmi fac viața mai grea și să plec la un training în Lituania, prin Erasmus+, exact în săptămâna de sesiune. Aveam să descopăr că deciziile luate prin intuiție sunt adesea cele corecte, și că uneori merită să îți îngreunezi câteva săptămâni pentru o experiență de o viață.

Am mai participat la nenumărate traininguri și știam mersul lucrurilor, așa că am plecat la drum plină de entuziasm (mai ales pentru zborul cu avionul, care mereu mi-a făcut o mare plăcere), cu curiozitatea în gând și cu așteptările în buzunar. Împreună cu colegii mei, am ajuns cu o zi mai repede în Vilnius așa că am avut o noapte și o jumătate de zi să explorăm orașul, cultura și oamenii din Lituania. Alături de noi a fost un grup de 4 bulgari cu care ne-am conectat instant și alături de care ne-am distrat și am făcut schimb de bune practici, nu doar în Vilnius, ci pe toată perioada trainingului.

Tema trainingului a fost aptitudini de facilitare (facilitation (s)kills), iar, pentru mine, cea mai importantă lecție a fost să învăț diferența dintre un trainer și un facilitator, cu atât mai mult pentru că noi avem obiceiul de a traduce cuvântul „trainer” în „facilitator”, așa că diferența dintre ele nu exista până atunci.

Profesional vs. personal

În plan profesional, a fost cu mult peste așteptări; am învățat lucruri care nici nu știam că există (precum facilitare grafică), am ajuns acasă cu o paletă de competențe mult mai mare decât cea cu care am plecat, mi-am reîmprospătat cunoștințele anterioare, am pus bazele unor prietenii care cred că se pot fructifica în frumoase colaborări și am învățat ce înseamnă să lucrezi și să înveți într-un context internațional.

Cu toate că aceste traininguri sunt forme de învățare non-formală care au scopul de a trimite participanții acasă cu un bagaj de cunoștințe mai mare decât cel inițial, pentru mine fiecare experiență are și o amprentă personală. Am realizat foarte multe lucruri pe parcursul acestor zece zile, am reflectat la drumul meu personal și profesional și am găsit răspunsul la multe întrebări pe care le aveam de mult timp. Am trăit un amalgam de sentimente și am ajuns acasă copleșită. Dar a fi copleșit nu este neapărat un lucru rău, ci o dovadă că am acumulat atât de multe încât trebuie să îmi ofer puțin timp pentru a le procesa.

Metaforic vorbind, am plecat cu un bagaj de cunoștințe și sentimente ce se încadra la bagaj de mână și am venit înapoi cu un bagaj ce trebuia pus la bagaje de cală. Ca să vă faceți o idee.

„Primul Erasmus+ nu se uită niciodată!”

Și ca să nu credeți că doar eu am trăit o așa intensă experiență, și colegii mei vă pot confirma aceeași chestie:

Dorian Popșor: ”Experiența pe care am avut-o în acest proiect Erasmus+ a fost una unică! Am avut ocazia să învăț lucruri noi și utile care pot să mă ajute în viitor, iar oamenii pe care i-am cunoscut au fost foarte speciali și posibili viitori parteneri de proiecte.  Țara este superbă și proiectul este unul foarte reușit, sunt foarte mândru că am avut această oportunitate!”

Vasi Varga: „Pot să spun că am plecat din Lituania cu cunoștințe noi, împlinit și foarte motivat. Este de admirat faptul că doar într-o săptămână se pot lega prietenii prețioase cu persoane care provin dintr-un spațiu diferit, cu o cultură și istorie diferită. Cand îți dai seama că tu și tinerii din alte țări aveți gândire similară și scopuri comune, atunci realizezi că singurele bariere dintre nații sunt cele create de om.”

Alexandra Țane: „Primul cuvânt pe care îl am in minte este “EXPERIENȚĂ”. Acest proiect mi-a deschis un nou drum, pe care, cu siguranță îl voi urma. Este incredibil cum doar într-o săptămână poți crea prietenii noi, poți avea răspunsul prin prisma experienței acumulate la întrebările anterioare, pe care nu reușeai sa le deslușești,  și cum atât tu, cât și tinerii din afară luptați pentru un scop comun, având aceeași viziune. Este uimitor când observi ca există o punte comună între tine și “acei tineri străini” pe care îi considerai diferiți. Poate nu vorbim aceeași limba, și nu avem aceeași  patrie dar, cu siguranță, suntem aceeași tineri, care își doresc să schimbe măcar un pic din societate, prin propriul exemplu. Lituania, Erasmus+  reprezintă confirmarea faptului ca poți învața cum să dirijezi/facilitezi viitoarele schimbări, posibil inițiate de tine. În încheiere aș vrea să spun că sunt fericită că am putut lua parte la o asemenea experiență, alături de o echipă excepțională. A schimba lucrurile începe prin și cu tine!”

Așadar, nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima cât de mult încurajez pe oricine are oportunitatea să meargă într-un proiect Erasmus+ să o facă. Nu vă fie frică să ieșiți din zona de comfort, cele mai interesante lucruri, acolo se petrec. Și, ca un sfat personal: să știți că nu vă puteți mări zona de comfort din interior, pereții acesteia se pot lărgi doar dacă trageți de ei din exterior.

Ca o concluzie, a fost o experiență unică și sunt 100% sigură că nu va fi ultimul meu proiect Erasmus+, dar cu siguranță îmi va fi cel mai drag, pentru că indiferent cât de frumoase vor fi următoarele, primul Erasmus+ nu se uită niciodată!

Pentru orice fel de sfaturi, mai multe detalii sau pur și simplu curiozități, sunt la un mesaj pe facebook sau instagram distanță! Singurele întrebări proaste sunt cele pe care nu le pui, so ask away!

P.S: totul e transparent, așa că dacă vrei să vezi cu ochii tăi cât de tare a fost, intră aici.
Facebook: www.facebook.com/cilanrenata
Instagram: cilanrenata

Autor: Renata Cilan, Voluntar CTR