Domnule Președinte al României, vă mulțumim!

Cu puțin timp în urmă s-a încheiat Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment al mișcării de tineret din România. Dacă până ieri am fost prinși în valul secțiunilor și rezultatelor evenimentului, de astăzi facem un pas în spate, mulțumim celor care au fost alături de noi și ne pregătim să ducem mai departe inițiativele, ideile și entuziasmul care s-au născut în ultimele zile.

Începem prin a-i mulțumi Președintelui României, E.S. domnul Klaus Werner Iohannis. În momentul în care i-am adus în atenție programul, Capitala Tineretului din România era în faza pilot, nu existase un proces complet de selecție finalizat iar Summitul Tinerilor era doar o idee frumoasă, nu un simbol al coagulării mișcării de tineret și al energiilor care pot fi mobilizate pentru crearea unui viitor mai bun pentru România și pentru tineri. Cu toate că existau încă multe necunoscute, dl. Klaus Iohannis a ales să creadă în proiect și să susțină demersul nostru, al partenerilor noștri inițiatori și al tuturor celor care au avut un rol în dezvoltarea sa și a acordat Înaltul său Patronaj pentru ediția 2017 a programului „Capitala Tineretului din România”! Prin acest gest și prin mesajul transmis cu ocazia decernării, Președintele României a recunoscut valoarea ideii, a procesului din spatele acordării titlului și importanța implicării tinerilor și organizațiilor de tineret în viața publică.

Sperăm ca deschiderea domniei sale să fie un exemplu pentru toate instituțiile publice și să ne bucurăm de sprijinul său în continuare, în subiectele concrete de politică publică abordate în Rezoluția Tinerilor și în alte demersuri care pun în centrul lor nevoile generației tinere și rolul acesteia în progresul României pe termen lung.

Le mulțumim, de asemenea, domnului Consilier Prezidențial Andrei Muraru, doamnei Consilier de Stat Ligia Deca și echipei Departamentului Educație și Cercetare din cadrul Administrației Prezidențiale, care au crezut din primul moment în valoarea programului și au fost tot timpul alături de noi pentru bunul mers al pregătirilor. Fără ca ei să susțină și chiar să prioritizeze pentru o perioadă acest program, dar și să trateze cu înțelegere diferitele complicații apărute în proces, ar fi fost imposibil să intrăm în Summitul Tinerilor și să acordăm titlul orașului câștigător având înaltul patronaj pentru program și, implicit, ca programul să aibă răsunetul pe care l-a avut în spațiul public și în sectorul de tineret. Vă mulțumim!

Reluăm, mai jos, mesajul integral transmis de Președintele României cu ocazia acordării Înaltului Patronaj pentru programul „Capitala Tineretului din România”, ediția 2017 (disponibil și aici – http://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-cu-ocazia-acordarii-inaltului-patronaj-pentru-programul-capitala-tineretului-din-romania-editia-2017):

„În primul rând, vă felicit pentru activitatea pe care o derulați în apărarea drepturilor tinerilor și în promovarea de evenimente, programe și politici adresate acestora. Summitul Tinerilor este genul de eveniment care contribuie la construirea unei societăți a dialogului, în care diverse grupuri din societate își pot exprima opiniile și pot discuta problemele presante într-un cadru incluziv și deschis.

În lipsa unei apropieri de anumite comunități şi, mai ales, de nevoile lor specifice nu vom genera niciodată schimbări autentice, care să vină în întâmpinarea aşteptărilor reale ale oamenilor. În acest sens, ideea de a desemna o Capitală a Tineretului din România are potențialul de a deveni un catalizator pentru astfel de transformări la nivel local, menit să aducă tinerii în centrul procesului de dezvoltare urbană. Sper că va genera un nou model de relaționare între autoritățile locale, asociațiile de reprezentare ale tinerilor și comunitate.

Importanța acestor eforturi nu trebuie subestimată. În Europa, se pune problema unei noi abordări a integrării tinerilor în societate și pe piața muncii, ca urmare a reducerii oportunităților de care aceștia beneficiază. Pentru prima dată după al doilea Război Mondial, se observă dispariția progresului economic intergenerațional care în trecut era considerat firesc. Tinerii din multe state sunt mai săraci decât generațiile anterioare și au probleme în a începe o viață independentă sau în a-și întemeia o familie.

În acest context, am acordat Înaltul Patronaj ediţiei din 2017 a programului „Capitala Tineretului din România”, ca punct de pornire în efortul comun de a readuce problemele tinerilor în prim-planul spațiului public din România. Inițiativa are nevoie însă de măsuri suplimentare de susținere, inclusiv prin corelarea politicilor de tineret între autoritățile publice centrale. Tinerii se vor putea regăsi în centrul strategiilor de dezvoltare comunitară doar printr-o colaborare constantă între primării, consilii județene și locale, organizații de tineret, mediul privat sau alți reprezentanți din societatea civilă.

Implicarea tinerilor în viața publică, atât direct, cât și prin organizații reprezentative, este crucială pentru schimbarea culturii politice actuale. Sper ca inițiativele civice, sociale sau culturale ale tinerilor să devină o parte din ce în ce mai importantă a vieții noastre și vă asigur de tot sprijinul meu în acest sens.”

E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României