office@ctr.ro

Declarația tinerilor lideri

Noi, tinerii lideri ai României, reuniți la Piatra Neamț în perioada 30 august - 2 septembrie 2018, din dorința de a marca Centenarul Marii Uniri, am reflectat asupra situației actuale a României, conturându-se o serie de idei care trebuie să stea la temelia oricărui proiect de țară care urmează a fi adoptat. Ne exprimăm speranța că gândurile și dorințele noastre vor deveni realitate în cel mai scurt timp, astfel încât România va ajunge cu adevărat statul al cărui cetățeni vrem să fim.

Tineri lideri care reprezintă peste 1000 de structuri de tineret din România s-au reunit la Piatra Neamț, în perioada 30 august – 2 septembrie 2018, în cadrul „Conferinței Naționale a Liderilor Tineri – Centenarul Marii Uniri – lecții din trecut pentru planuri de viitor”. Aceasta a fost organizată de Consiliul Județean Neamț, cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și în parteneriat cu Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE). Evenimentul s-a înscris în programul „Campania Ambasadori Nemțeni”.

Vă invităm să consultați Declarația Tinerilor Lideri AICI

Tinerii din România consideră că este nevoie de un proiect de țară autentic, care să implice și să fie îmbrățișat de toate categoriile sociale, dar și pe cei aproximativ 10 milioane de români care trăiesc în afara granițelor. Pentru ei, cel mai viabil proiect de țară este acela al dezvoltării tinerilor și copiilor, începând de la cele mai fragede vârste, pentru a fi pregătiți să construiască un viitor mai bun al comunităților lor și al societății, de la nivel local la nivel internațional.

Pentru un astfel de parcurs este necesară regândirea sistemului educațional din România, care să devină unul echitabil și a cărui calitate să fie comparabilă cu calitatea celor mai bune sisteme educaționale la nivel internațional. Totodată, este crucial ca tinerii să fie implicați activ și nu doar declarativ, în procesele decizionale ale autorităților centrale și locale, ale școlilor și universităților și altor instituții în care activează sau care li se adresează. Pentru ca această participare să aibă loc, este nevoie ca aceștia să fie sprijiniți pentru a-și pune ideile în practică și să fie dezvoltată infrastructura fizică (centre de tineret și alte spații fizice de întâlnire și de lucru) și umană (lucrători și consilieri de tineret) necesară. Credem că vocea și ideile tinerilor sunt importante în creionarea oricărei decizii care are un impact real asupra acestei categorii de vârstă, dar și a societății în general și ne exprimăm speranța că vocea tinerilor va fi tot mai bine articulată, dar și ascultată în viitor.

În plus, este important ca în țara noastră să existe un climat de respectare a drepturilor omului pentru toți cetățenii, cu o atenție specială îndreptată către cei care sunt, adesea, victime ale discriminării care, în diferite forme, reprezintă din păcate o constantă asupra căreia trebuie să ne aplecăm cu toții mai mult. Instituțiile publice din toate domeniile trebuie să funcționeze eficient, iar abuzurile și corupția trebuie să fie identificate și pedepsite cu celeritate.

Considerăm, de asemenea, că sistemul sanitar, respectiv infrastructura de transport, necesită o îmbunătățire grabnică. Este inadmisibil să fim în coada țărilor europene la aceste capitole. De asemenea, considerăm că parteneriatul public – privat (atât cu societăți comerciale cât și cu entități non-profit) reprezintă una din soluțiile care ar putea să îmbunătățească considerabil situația economică a României.

Evenimentul care a avut loc la Neamț a fost salutat de Guvernul României, Academia Română, Familia Regală a României și Biserica Ortodoxă Română, precum și alți actori importanți din societate, concluziile care se vor contura în urma acestuia urmând să fie aduse la cunoștința acestora. În cadrul evenimentul au luat cuvântul, printre alții, istoricii Lavinia Betea și Virgiliu Țârău, precum și reprezentanți ai unor structuri precum Conferința Tineretului Maghiari din România – MIERT, Consiliul Tinerilor Instituționalizați – CTI, Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România – UCTRR, Fundația Agenția Împreună, Asociația ACCEPT sau Asociația Tinerilor Români din Afara Graniței – ATRAG Iași. Evenimentul a beneficiat de sprijin din partea unor parteneri precum Agenția națională de presă AGERPRES, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Colegiul Sfântul Nicolae din Iași, Grand Hotel Ceahlău și Central Plaza Piatra Neamț.

 

„Am făcut un pas în spate de la preocupările noastre imediate și ne-am uitat la imaginea de ansamblu: cum a trecut țara prin principalele etape istorice de la Marea Unire până astăzi, care au fost proiectele naționale majore, cum au fost implicate și tratate diferitele minorități etnice, minoritățile sexuale sau tinerii instituționalizați și, mai ales, care este direcția spre care vrem să se îndrepte România? Chiar dacă este deseori frustrant și dezamăgitor să vedem cum statul eșuează în multe privințe, ne încăpățânăm să avem încredere că o Românie care se dezvoltă cel puțin la fel de repede ca alte țări pe care le considerăm repere este posibilă. Chiar dacă este dificil să ajungem acolo, suntem hotărâți să ne implicăm în continuare pentru a transforma această speranță într-o construcție care are în centrul său tinerii și, mai apoi, în realitate.” – Mihai DRAGOȘ – Președinte, Consiliul Tineretului din România (CTR)

„Avem responsabilitatea de a ne apleca asupra trecutului, în special în anul centenar. Studenții au reprezentat, reprezintă și vor reprezenta unul dintre principalii agenți ai schimbării în societate. Într-un moment în care România pare că se află într-un moment de derivă, gândurile și energiile noastre se concentrează către conturarea unui posibil proiect de țară, care să înglobeze energiile pozitive și care să ne conducă spre progres.” – Petrișor Laurențiu ȚUCĂ – Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) 

„Pentru câteva zile, am decis să nu ne mai plângem că nu s-a făcut nimic în ultimii 29 de ani; în schimb, am analizat ultimii 100 de ani din punctul de vedere al minorităților etnice, sexuale, religioase, al grupurilor dezavantajate și nu numai. Discuțiile s-au finalizat prin stabilirea unor linii directoare pentru următorul secol, astfel încât greșelile din trecut să fie evitate, pe cât posibil; ne dorim o societate incluzivă și comunități prietenoase cu tinerii. Doar în acest mod putem asigura dezvoltarea continuă și sustenabilă a comunităților din România“ – Petru APOSTOAIA – Președinte, Consiliul Național al Elevilor (CNE)

„S-au încheiat lucrările uneia dintre cele mai importante conferințe dedicate tinerilor din România – Conferința Națională a Liderilor Tinerilor: Centenarul Marii Uniri – lecții din trecut pentru planuri de viitor, găzduită de Consiliul Județean Neamț, în calitate organizator, cuprinsă în programul campaniei „Ambasadorilor Nemțeni”. Am susținut cu mare drag acest eveniment. Le mulțumesc celor și-au manifestat susținerea și au apreciat acest demers. Îi felicit pe reprezentanții celor peste 1000 de structuri de și pentru tineret care au participat pentru întreaga activitate pe care o desfășoară, le urez mult succes în continuare și aștept să revină în Ținutul Neamț!” 
– Ionel ARSENE – Președinte, Consiliul Județean Neamț

„La 100 de ani de la Marea Unire, lideri tineri din țară și Republica Moldova ne-am dat întâlnire în unul dintre cele mai frumoase județe ale României, la Neamț, pentru a analiza istoria ultimului secol al țării noastre, marcând astfel Centenarul Marii Uniri! Având în spate exemplul înaintașilor, pregătim succesele generației viitoare! Ne tragem dintr-un neam eroic, care și-a apărat țara, care și-a urmat visul de libertate și neatârnare! Rămânem uniți, iubitori ai gliei românești, păstrându-ne portul și tradițiile strămoșești! Avem obligația morală de a păstra ceea ce am primit de la străbuni și de a da mai departe, generațiilor viitoare, rodul implicării noastre! Vom demonstra în continuare că suntem puternici, implicați, uniți, că ideile noastre pot aduce plus-valoare societății în care trăim și în care se vor regăsi generațiile viitoare! Evenimentul de la Piatra Neamț ne-a oferit ocazia de a realiza un pod peste timp, legând trecutul, ceea ce a fost, de ceea ce ne dorim să fie! Această conferință este încă o dovadă că noi, tinerii, vom fi seniorii remarcabili de… poimâine.”          – Octavian Andrei BĂRBULEȚ TĂRĂNTUȘ – Consilier al Președintelui Consiliului Județean Neamț.

Close Menu