Comunicat de presă: Articolul 78 din legea 448/2006 nu a fost modificat

Consiliul Tineretului din România, în calitate de membru al Consiliul Economic și Social, împreună cu reprezentanții societății civile s-a sesizat cu privire la intenția de modificare a legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prin intermediul unei OUG promovată astăzi, în prima ședință a Guvernului Tudose, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Modificările propuse în cadrul proiectului de OUG aduc facilități extrem de necesare persoanelor cu dizabilități dar, în egală măsură, aduc și măsuri nefericite. Din păcate această OUG nu aduce atât de dorita corelare între legea 448/2006 și Convenția privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, menține încă neclarități legate de integrarea copiilor cu dizabilități în învățământul de masă, dar elementul de noutate cel mai periculos era eliminarea prevederilor referitoare la finanțarea Unităților Protejate Autorizate de la art. 78. Această ultimă modificare a art. 78 ar fi periclitat activitatea a peste 4000 de persoane dintre care peste 2000 sunt persoane cu dizabilități, angajate în acest moment în Unitățile Protejate Autorizate. Măsura ar fi dus probabil la închiderea activității a 740 de entități angajatoare a persoanelor cu dizabilități, dintre care 200 de Unități Protejate Autorizate au fost creare în ultimii ani prin proiecte derulate cu finanțare din fonduri structurale europene.

Într-un efort comun susținut de federațiile organizațiilor neguvernamentale din domeniul serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități – FONSS, DizabNet, RISE, FEDRA, ROWL, FONPC – alături de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din Consiliul Economic și Social și a conducerii CES, dar și cu sprijinul unor factori de decizie din Guvernul și Parlamentul României, OUG a fost aprobată fără modificarea articolului 78 din legea 448/2006.

Apreciem implicarea CES, a organizatiilor neguvernamentale si salutam maturitatea deciziei Guvernului Romaniei de a sustine incadrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati si continuarea parcursului de tara cu valori europene.

Post Media Link

Office CTR