14 octombrie – data limită până la care pot fi depuse candidaturile pentru „Capitala Tineretului din România 2017”

Data limită până la care pot fi depuse candidaturile complete pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2017” este 14 octombrie, ora 23:59, la adresa de mail haisavorbim@capitalatineretului.ro. Candidații vor fi anunțați despre primirea și eligibilitatea candidaturilor până la data de 18 octombrie, au anunțat, marți, 28 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, inițiatorii programului „Capitala Tineretului din România” – Mihai Dragoş, președinte al Consiliului Tineretului din România (CTR), Tudor Ogner, vicepreședinte al Federației SHARE Cluj-Napoca, Andras Farkas, membru fondator al Grupului PONT, și Ionuț Stanimir, directorul de comunicare al Băncii Comerciale Române (BCR).

 

Juriul și anunțarea câștigătorului

 

Componența juriului și valoarea premiului care va fi acordat orașului care va câștiga titlul de „Capitala Tineretului din România” vor fi făcute publice până pe 14 septembrie de către comisia de guvernanță a proiectului, asigurată de inițiatorii programului. Totodată, comisia va asigura și asistență în ceea ce privește depunerea candidaturii acelor orașe care vor solicita acest lucru.

 

Orașul care merită să primească titlul de „Capitala Tineretului din România” în 2017 va fi desemnat de un juriu independent, din care vor face parte reprezentanți ai unor instituții publice, ai sectorului privat și al celui neguvernamental.

 

Orașul câștigător va fi anunțat pe 14 noiembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Timișoara, primul oraș din România care a primit titlul de „Capitala Tineretului din România” și care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.

 

Criterii de înscriere în competiție

 

Potrivit regulamentului proiectului, competiția este deschisă tuturor orașelor și municipiilor din România, iar în cazul Bucureștiului, candidatura se depune la nivelul fiecărui sector în parte. Înscrierea în concurs se face electronic, pe baza unui document de maximum 30 de pagini care va răspunde unei serii de întrebări legate de motivul pentru care orașul respectiv candidează pentru titlul de „Capitala Tineretului din România” și care sunt rezultatele pe care le estimează după implementarea proiectelor.

 

Juriul va analiza fiecare candidatură primită în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

 

Dosarul trebuie să includă și o scrisoare de intenție din partea orașului candidat, semnat de primar sau de persoana desemnată să reprezinte localitatea, o scrisoare de intenție din partea unei structuri de tineret reprezentative la nivelul localității sau, dacă nu există o structură de reprezentare la nivel urban, de o coaliție formată de organizații de tineret pentru această cauză, și orice document (maximum trei) pe care candidatul îl consideră important în consolidarea intenției transmise prin candidatură.

 

Mai multe informații despre documentele necesare înscrierii în competiție, despre criteriile ce trebuie îndeplinite pentru depunerea candidaturii, despre competiție și despre program sunt disponibile pe site-ul www.capitalatineretului.ro.

 

Despre program

 

„Capitala Tineretului din România” este un program care funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” și a fost inițiat, la nivel național, de:

Consiliul Tineretului din România (CTR) – entitate reprezentativă a tineretului din România;

Federația SHARE Cluj-Napoca – comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;

Grupul PONT – grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;

Banca Comercială Română (BCR) – lider al sistemului bancar românesc.

 

Obiectivul programului „Capitala Tineretului din România” este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.